Kuća Vina - Prodaja i distribucija vina, maloprodaja i veleprodaja vina, vinarije, vinari, distributeri vina, francuska vina, italijanska vina

Specijalna ponuda

Kurs vina


PROGRAM KURSA:

1. Čas - ISTORIJA I RASPROSTRANJENOST VINA (Kineski koreni, Grci, Rim, srednji vek, moderno doba, novi svet, epidemija filoksere, evolucija navika potrošača, vino danas u svetu).

2. Čas - ČAROLIJA STVARANJA I UŽIVANJA U VINU - (vrste loze, način uzgajanja, zemljište i klima, vrste grožđa, kalemljene, stvaranje vina, punjenje boce, ocena kvaliteta vina, faktori kvaliteta, odnos kvalitet - zadovoljstvo - cena).

3. Čas - IZABRATI I PREPOZNATI VINO - (degustacija, vizuelni izgled vina, aroma vina, buke, ukus vina, pravila i način degustacije, sinteza, terminologija pri opisu vina).

4. Čas - RACIONALNO UŽIVATI U VINU - (gde i kako kupiti vino, cene vina, mesto nabavke, izbor vina, značaj etikete, imati svoj vinski podrum, starenje vina, način čuvanja) - konzumiranje vina, slaganje vina i hrane.

5. Čas - ISTORIJA VINA U SRBIJI - (vrste loze, vinske regije, specijalni gost iz jedne renomirane srpske vinarije, završna vežba degustacije, dodela diploma).

 

Vesele diplome

14. oktobar 2008.
Kuća vina
U Krunskoj 28 podela nesvakidašnjih priznanja – diploma za poznavaoce vina

Deset polaznika kursa vina, koji se kod nas organizuje prvi put, edukaciju o ovom plemenitom napitku,uspešno je privelo kraju, a svoj trud krunisalo ovim zanimljivim sertifikatom. Radosav Stanišić, osnivač Kuće vina, veliki ljubitelj i poznavalac vina, došao je na ideju kako da Beograđanima približi svet vina. Znajući da vino nije običan napitak koji se ispija uz obrok, već zaslužuje posebnu pažnju pri izboru i poznavanje načina posluženja i ispijanja, osmislio je kratak i interesantan kurs. Poverio nam je da je na taj način hteo da pokaže da vino spaja ljude i pomaže popravljanju raspoloženja.

Znanje o vinu najbolje se prenosi kroz upoznavanje tradicije najboljih primeraka. Zbog toga se na prvom spratu nalazi vinoteka, gde se čuvaju vrhunska francuska i italijanska vina. Ova vinoteka krije čak 30 vrsta koje potiču iz "Grand cru Bordeaux", asocijacije vrhunskih proizvođača vina, koja u svom sastavu ima 120 vinarija. Kuća vina vam može priuštiti zadovoljstvo da osetite ukus jednog od tri najbolja svetska vina, "Chateau angelus". Koliko su ovakva vina tražena shvatili smo kada nam je gospodin Stanišić objasnio da ovo vino ne možete naći u prodavnici, već samo na svojevrsnoj berzi vina.

Za one koji su se na pomen reči kurs setili suvoparnih časova i sedenja u školskoj klupi, moramo napomenuti da će zanimljive lekcije moći da zaliju čašom dobrog vina. Stoga vam se ne isplati da bežite sa časova, naročito ako znate da ih ima samo pet. Na prvom ćete čuti interesantnu priču o istoriji vina, od starog veka do današnjih dana. Na drugom času možete saznati kako teče proces pravljenja vina, počev od gajenja vinove loze. Saznaćete i kako da procenite kvalitet i sastav. Kad ovo naučite, vreme je da se pripremite da izvršite selekciju i prepoznate vino, na osnovu različitih karakteristik - izgleda, mirisa, ukusa. Četvrti korak je odluka gde kupiti dobro vino, u kojim ga čašama poslužiti, kao i kako pronaći pravo vino uz odgovarajući obrok.

Peti čas, kome smo i mi sinoć prisustvovali, počeo je, naravno, otvaranjem boce vina, ovoga puta italijanskog, da se "diplomci" opuste. Akcenat večeri stavljen je na domaća vina. Tim povodom, gospodin Rajković iz Župe predstavio je tradiciju svoje porodice, koja vino proizvodi preko 200 godina. Objasnio je da su njegovi preci 1933. lično od kralja Aleksandra dobili pohvalnicu za velike vinare.

Na poslednjem času, polaznici su imali specijalan zadatak. Kako bi pokazali da zaslužuju diplomu, morali su da odrade " test na slepo". Trebalo je da na osnovu ukusa pogode o kom je vinu reč. Dobro su se snašli, pa su mogli da se opuste i uživaju u vinu, baš kako su to prethodnih dana naučili. Naravno, nisu izostale ni diplome.

Ono što nas je na kraju začudilo jeste da niko nije tražio dopunske časove, s obzirom na kvalitet praktičnog dela kursa i dobro raspoloženje koje je sinoć vladalo u Kući vina.

Tekst: Marija Milenković